
THE CORPORATION OF THE TOWN OF OAKVILLE 

BY-LAW NUMBER 2002-034 

A by-law to regulate  fences  and  privacy screens 

THE COUNCIL ENACTS AS FOLLOWS: 

Definitions and Interpretation 
1. In this by-law: 

(1) “boundary  fence”  means  a  fence  located  or  partially  located  within  .91 

metres (3 feet)  of  a  property  line; 

(2) “corner  lot”  means  a  lot  situated  at the intersection  of two or  more 

highways  or at the intersection  of two parts of the same  highway 

meeting  at  an  angle  of  not  more  than  135  degrees; 

(3) “erect  a  fence”  includes  altering,  constructing,  or  relocating  a  fence, 

maintenance  involving the replacement  of  more  than 50% of the length 

of any  section  of  a  fence,  and  causing  or  permitting  the  erection  of  a 

fence; 

(4) “fence”  means  a  protective,  enclosing  or  visual  barrier of posts, wire, 

boards, rails, pickets,  pilings,  wood,  metal,  fibreglass, plastics, 

masonry,  or  similar  materials  or  any  combination thereof, and 

includes  a  wall  or  partition  that  is  not  an  integral  part of a  building,  but 

does  not  include  a  trellis  or  arbour. 

(5) “hedge”  means  a  continuous  line  of  shrubs  or  other  plant  material 

hnctioning as a  fence  or  barrier; 

(6) “highway”  includes  a  common  and  public  highway, street, avenue, 

parkway,  square,  place,  bridge,  viaduct  or  trestle,  any  part of which is 

intended  for  or  used by the  general  public  for the passage of vehicles 

and  includes the area  between  the  property  lines thereof; 

(7) “lawhl fence”  means: 

(a) any  fence  complying  with the regulations  prescribed in this 

by-law  regardless of the date erected; 

(b) any  fence  grandfathered  under  the  provisions of this by-law; 

(c) any  fence  erected  in  compliance  with  a  variance  granted 

under the provisions of the Planning Act, R.S.O. 1990,  c.  P.13 

as amended. 
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(8) “% open  construction”  means  constructed in a manner to permit 

uniform  direct  passage of light  and air through the fence  in a manner 

that  when  viewed at 90 degrees  or 45 degrees to the line of the fence, 

the area  of  daylight  visible  through the fence  exceeds the prescribed 

percentage of the surface  area  of the fence  within  any 900 cm2 (1 

square  foot) area; 

(9) “privacy  screen”  means a fence  exceeding 2 metres in height  other  than 

a fence  under  section 6 of this by-law; 

(10) “section of a fence”  means  the  portion  of a fence along a single line  or 

boundary; 

(1 1) “Town”  means  The  Corporation of the Town of Oakville; 

(12) “visibility  triangle”  means the area  within a triangle  formed by 

measuring a prescribed  distance  along two specified  intersecting  lines 

and a third  line joining the terminal  points  of the two measured lines; 

(1 3) “yard”  means  any  open,  uncovered,  unoccupied  space  appurtenant to a 

building  and 

(a) “front  yard”  means a yard  extending  across the full  width of a 

lot  between the front  lot  line  and  the  nearest  main  wall of any 

building on the lot; 

(b) “flankage ” means the side yard  of a corner  lot  adjacent to the 

highway; 

(c) “rear  yard”  means a yard  extending  across the full  width  of 

the lot  between the rear  lot  line  and the nearest  main  wall of 

any  building  on the lot; 

(d) “side  yard”  means a yard  extending  from the front  yard to the 

rear  yard  between the side lot  line  and the nearest  main  wall 

of any  building  on the lot; 

where the front  lot  line, side lot  line,  and  rear  lot  line  are  interpreted 

in  accordance  with the Zoning  By-law  of the Town of Oakville, 

regardless of the location  of  any  front  door  or  driveway; 

(14) “zone”  means  an  area  designated  for a specified  land  use  under the 

Zoning  By-law of the Town  of  Oakville,  and  “residential  zone”  and 

“agricultural  zone”  shall  have  corresponding  meanings. 
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2. The imperial  measurements  included in this by-law  are  for  information  only 

and  are  intended to be  an approximate  conversion of the metric  measurements 

which  shall  prevail  in the event  of  any  conflict. 

Calculation of Height 

3. The  height of a fence at any  given  point  shall  be  measured  from the grade  at 

the base of the fence,  exclusive of any  artificial  embankment,  provided: 

(1) where  changes  in  grade  contours along the fence  line  result  in  changes 

in height  of the fence, the height of the fence is deemed to be the 

average  height  of the fence  over  any  2.44  metre (8 foot)  portion. 

(2) where  grade  elevations  between  adjacent  lots  differ at the boundary 

between the lots, the height  of  any  boundary  fence  between the two lots 

shall  be  calculated in accordance  with  section 7 of this  by-law. 

Visibility Triangles - Driveways and Corner Lots 

4. No person  shall  erect a fence  or  keep  any  hedge  greater  than .91 metres (3 

feet)  in  height  at  any  point: 

(1) within a 10.67  metre (35 foot)  visibility  triangle,  measured along the 

property  line  at the intersection of any two highways  or  at the 

intersection  of two parts of the same  highway  meeting at an angle of 

not  more  than  13 5 degrees; 

(2) within a 2 metre (6 foot 6 inch)  visibility  triangle  measured at the 

intersection of any  driveway  and the property  line  of  any  highway. 

General Height Restrictions - Residential Zones 

5 .  The  maximum  height of a fence  in a residential  zone  shall  be: 

(1) 2 metres  (6  feet 6 inches)  in  height  in  any  yard  other  than a front yard; 

(2) 1.5 metres ( 5  feet)  in  height  in a front  yard,  provided  any  portion of the 

fence  exceeding 1 metre (3 feet 3 inches) in height  shall  be of at least 

40%  open  construction. 
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Notwithstanding  Section 5 ,  but  subject to the provisions  for  visibility 

triangles in  Section 4 of  this  by-law: 

(1) gates  may  exceed the height  restrictions  prescribed  in  Section 5 by a 

maximum of 30 centimetres (1 foot),  subject to the requirements  for 

open  construction  for  fences  in  front  yards; 

(2) archways  forming  part of an  entrance  may  exceed the height 

restrictions to a maximum  of  2.3  metres (7 feet 6 inches); 

(3) decorative  caps  on  structural  posts  may  exceed the prescribed  height 

restrictions to a maximum of 15 centimetres (6 inches); 

(4) boundary  fences  in  side  yards  or  rear  yards  or  flankages  may  be  2.2 

metres  (7  feet 4 inches)  in  height  provided  any  portion  of the fence  over 

1.9 metres (6 feet 2 inches)  in  height is of at least 40% open 

construction; 

( 5 )  the maximum  height of a fence  erected  immediately  adjacent to a 

building as a false  facade  shall  be the height of the building  provided 

the fence  does  not  cover  any  window. 

(6) a fence  may  be  erected  in a rear  or side yard  enclosing  any  tennis  court 

or  similar private sports  facility  not  including a pool  that  is: 

(a) no  higher  than 3.7 metres  (12 feet); 

(b) constructed  of  chain  link  with  adequate  posts,  support  wires  and 

bracing of a corrosive  resistant  or  treated  material; 

(c) not  closer  than 0.6 metres (2 feet)  to  any  property  line. 

Special Provision - Grade Differences between Lots 
7. Where  grade  elevations of adjacent  lots differ: 

(1) the height of any  boundary  fence  shall  be  measured  from the mean 

grade  elevation  between  the  two  lots; 

(2) the portion of any  boundary  fence  exceeding 2 metres (6 feet 6 inches) 

as measured  from the lower  of the two grades  shall  be  of at least 40% 

open  construction. 

Height Restrictions - Privacy Screens 
8. In a residential  zone,  other  than  land  used  for  multiple  attached  dwelling 

units, a privacy  screen may be  erected  in a rear  yard  or a side yard,  provided: 
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(1) the privacy  screen is located  at  least .9 1 metres (3 feet)  from  any 

property line; 

(2) the maximum  height of the privacy  screen  shall  be 2 metres (6 feet 6 

inches)  plus  an  additional 0.3 metres (1 foot)  in  height  for  each 

additional 0.3 metres (1 foot)  that the privacy  screen is set back  from 

the property line, to a  maximum of: 

(a) 2.9 metres (9 feet 6 inches)  if  erected at ground level; and 

(b) 2 metres (6 feet 6 inches)  above  a  deck  or  platform if erected 

on the deck  or  platform. 

(3) the portion of any  privacy  screen  exceeding 2 metres (6 feet 6 inches  in 

height as measured  from  the  ground  shall  be of at least 40% open 

construction. 

(4) no  privacy  screen  on  a  corner  lot shall be  closer to the highway  than the 

portion  of the main  building  nearest to the highway; 

(5) no privacy  screen  shall  exceed 9 metres (29 feet 6 inches) in length 

along any  section of the fence  or 12 metres (39 feet 4 inches)  in  total 

length. 

9. In  a  residential  zone  used  for  multiple  attached  dwelling  units,  privacy 

screens  are  not  permitted,  other  than  fences  erected  upon  a  deck  or  platform 

in  a  rear  yard  which  are  permitted  provided: 

(1) the maximum  height  of the privacy  screen  shall  be 2 metres (6 feet 6 

inches)  measured  from the floor of the deck  or  platform; 

(2) the maximum  projection of a  privacy  screen  from the building  shall  be 

3.7 meters (1 2 feet); 

(3) the privacy  screen  shall  be  set  back at least .91 metres (3 feet) from  any 

property  line  other  than  a  property line which is the extension of a 

common  wall  between  two  dwelling  units; 

(4) no privacy  screen  on  a  corner  lot  shall  be  closer to the highway  than the 

portion  of the building  nearest to the highway. 
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Height of Fences other than in  Residential Zones 
10.  The  maximum  height of fences  in  zones  other  than  residential  zones  shall  be 

2  metres (6 feet 6 inches)  provided  a  higher  fence  may  be  erected to the 

extent  required by  law  or  for  public  safety  or  for  the  protection of property. 

Restrictions on Fence Materials and Construction 
11. No person  shall  erect  a  fence  or  cause  a  fence to be  erected: 

which is wholly  or  partly  constructed of barbed wire; 

which  is  electrified; 

in  a  manner  that  renders  an  existing  swimming  pool  enclosure  into  non- 

conformity  with the requirements  of  a  by-law  of the Town of Oakville 

applying to swimming  pool  enclosures; 

if the fence is constructed of brick,  stone,  cement,  or  masonry  and  more 

than 0.6 metres (2 feet) of height,  without  a  building  permit  issued  by 

the Chief  Building  Official of the  Town of Oakville; 

if of wire  or  board  or  otherwise  requiring  post  supports,  without 

adequate  posts of 10  centimetre by 10  centimetre (4 inch by 4 inch) 

wood,  or  metal  posts of comparable  strength at intervals  not  exceeding 

4.8 metres  (16  feet),  and  sunk  into the ground  not  less  than 0.6 metres 

(2  feet); 

with the structural  members  or  posts  located  facing  an abutting 

property  without the consent  of the owner  of  that  property  unless the 

fence is a  chain  link  fence. 

12.  Notwithstanding  Section 1 1,  where  required  for  the  safety  or  protection of 

property  in  a  zone  other  than  a  residential  zone,  the  portion of any  fence 

above  2  metres (6 feet 6 inches)  may  be  wholly  or  partially  constructed of 

barbed  wire. 

13.  Notwithstanding  Section  1  1,  an  electrified  fence  may  be  erected on land 

within  an  agricultural  zone,  provided  such  fence: 

(1) has  a  maximum  12  volt  trickle  charge; 

(2) is designed  and  erected  solely to contain  animals;  and 

(3) has attached  thereto,  at  approximately  15  metre (49 foot  2  inch) 

intervals,  a  sign  warning  that  the  fence  carries  electricity. 
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Prohibition of Fences on Town Land 

14. No person  shall  erect  a  fence  on  Town  property,  including  any  public 

highway  without the express  prior  written  consent of the Town. 

Application of By-law 

15.  In the event of a  conflict  between the provisions  of  this  by-law  and the 

provisions of a  by-law  regulating  pool  enclosures  within the Town of 

Oakville  or the provisions of the  Town  of  Oakville  Zoning  By-law the 

provisions of those  by-laws  shall  prevail  over the provisions of this by-law to 

the extent of any  conflict. 

16. Nothing in this by-law  applies  to  prohibit the construction  of  a  noise  barrier, 

which  is  erected  with the approval of the Town  of  Oakville  under an 

Engineering  or  similar  agreement,  or  a  fence  or  wall  required by the Town  of 

Oakville as a  condition of subdivision  approval  or site plan  approval,  or to 

fences for which  variances  have  been  granted  pursuant to the provisions of 

Planning Act. 

17.  Nothing  in  this  by-law  exempts  a  fence  from the requirements of other 

applicable  legislation  including the Ontario  Building Code, the Ontario 

Heritage Act. or  prevents the construction of a  railing  required by the Ontario 

Building Code. 

18. The  provisions of this by-law do not  apply to fences  erected by the Town of 

Oakville,  Region of Halton  or  other  governmental  authority. 

Notwithstanding this provision, the Town  shall  be  guided by  and  adhere to 

the provisions  of this by-law  except  where  necessary  for  matters of public 

safety,  protection of property  or  abatement of public  nuisances. 

Variances 
19. This by-law is designated  under  Section  45(3) of the Planning Act, R.S.O. 

1990,  c.  P. 13 as a  by-law  implementing the Official  Plan of the Town  of 

Oakville  and the Committee of Adjustment  for the Town of Oakville is 

empowered to grant  variances  from  the  provisions  of this by-law. 

Grandfathering 
20. Fences  erected  prior to the  coming  into  force of this  by-law are deemed to be 

lawfil fences to the extent  of  compliance  with  the  regulations  for  fences 

contained  in  any  by-law  then  applicable. To the extent of any  non- 
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compliance  with  previous  by-laws  governing  fences,  such  fences  shall  be 

required to comply  with  this  by-law. 

General Prohibition 
2 1 .  No person  shall  erect,  have  or  permit  a  fence  other  than  a  lawful  fence  on 

property  owned  or  occupied by that person. 

Offence 

22.  Every  person  who  contravenes  any  provision of this  by-law  is  guilty  of  an 

offence  and  is  liable  upon  conviction to a  penalty  of  not  more  than $5,000.00, 

exclusive of costs  under the Provincial Ofences Act. 

Severability 
23.  Where  a  court of competent jurisdiction declares any  section  or  part of a 

section of this  by-law to be  invalid, the remainder of this  by-law  shall 

continue  in  force  unless the court  makes an order to the contrary. 

Repeal 
24.  By-law 199 1-247 as amended is hereby  repealed. 

25.  By-law  1994-  15  is  hereby  repealed. 

Short Title 

26. This by-law may  be cited  as the “Fence  By-law”. 

PASSED by the Council this 2nd day  of July ,2002. 

Ann Mulvale MAYOR 
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